piątek, 1 lipca 2016

KASZEL

Napar z kwiatów dziewanny.

Łyżkę stołową kwiatów dziewanny zalać szklanką wrzącej wody, doprowadzić do wrzenia, odstawić. Po ok. 30 minutach przecedzić. Pić 2-3 razy dziennie po 1/2 szklanki naparu. Można przed zaparzeniem dodać łyżeczkę ziela tymianku lub liścia malwy.

Syrop z dziewanny: świeże kwiaty zasypać cukrem i odstawić w naczyniu dobrze zamkniętym z ciemnego szkła. Codziennie dosypywać kwiaty przesypując je cukrem, odstawić. 



Syrop z cebuli 

Cebulę drobno pokroić i zasypać cukrem; pozostawić w ciemnym naczyniu, w temp. pokojowej na kilka godzin. Uzyskany w ten sposób  syrop zbierać znad uzyskanej miazgi, stosować 2-4 razy dziennie po łyżce.

Sok z babki lancetowatej

Sok wyciśnięty ze świeżych, zmiażdżonych liści babki podaje się kilka razy dziennie po łyżeczce jako środek wykrztuśny i przeciwzapalny.

Syrop z buraka

2 średniej wielkości buraki zetrzeć na tarce, dodać 2-3 łyżeczki miodu, zmieszać. Gotować na wolnym ogniu około 20 minut, potem schłodzić. Podawać dzieciom kilka razy dziennie łyżeczkę syropu, dorosłym po łyżce stołowej.


Kwiaty podbiału/Fot.J.Smak



Syrop z podbiału


Świeżo zebrane kwiaty, oczyścić, odstawić by wszelkie żyjątka z nich wyszły, po czym kwiatki zasypać warstwą cukru. Na przemian: kwiatki i cukier układać w słoiku, który wkładamy do ciemnego miejsca. Kwiatki puszczą sok. Po około 2 tygodniach odcedzić kwiatki zlewając syrop do butelki z ciemnego szkła, pasteryzować ok. 15 minut. Stosować przy kaszlu i nieżytach górnych dróg oddechowych.


 



Liść podbiału ma zastosowanie głównie w stanach zapalnych i nieżytach dróg oddechowych, jamy ustnej i krtani. Wywiera działanie osłaniające (śluzy) i ściągające (garbniki). Rozrzedza zalegającą wydzielinę oraz pobudza ruchy nabłonka rzęskowego, a tym samym wyzwala odruch wykrztuśny. Jednocześnie flawonoidy łagodnie obniżają napięcie mięśni gładkich górnych dróg oddechowych i oskrzeli oraz ułatwiają odkrztuszanie. 

Wspomagająco przy schorzeniach dróg oddechowych stosuje się inhalacje z odwaru pączków sosny (60 paczków na litr wody, zagotować). Można też sporządzić syrop z pączków sosny i nalewkę.

Napar z igieł sosny zwyczajnej           

Składniki:

2łyżki suszonych lub świeżych igieł sosny zwyczajnej,
1 szklanka wody (wrzącej),
miód.

***
Igły sosny zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na pół godziny, przecedzamy. Dosładzamy miodem. 
Pić 4-5 razy dziennie po 150-200 ml napoju.
Igły sosny mają właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i rozkurczające. 
Napar (bez dodatku miodu) można stosować w postaci inhalacji przy schorzeniu zatok i infekcji dróg oddechowych. W przypadku przeziębienia i infekcji dróg oddechowych, można wykorzystać napar wlewając płyn do nawilżaczy zawieszonych na koloryferach.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz