poniedziałek, 4 lipca 2016

Gorączka, przeziębienie

Napar z kwiatów lipy


Przygotować 1-2 łyżek kwiatów lipy/ na 1 szklankę wrzątku. Trzymać pod przykryciem przez 20 minut. Odcedzić.                                                        

Pić 3 x dziennie po pół szklanki naparu.











Mieszanka O. Klimuszki stosowana podczas grypy:

1. Kwiat bzu czarnego

2. Kwiat lipy                                            
3. Kwiat słonecznika
4. Kwiat wiązówki błotnej
5. Liść mącznicy lekarskiej
6. Korzeń arcydzięgla
7. Korzeń lubczyka
8. Owoc maliny
9. Owoc głogu

Pić 3 x dziennie przed posiłkiem

















Nalewka z płatków słonecznika


Żółte płatki kwiatów słonecznika rozdrobnić i zalać alkoholem w proporcji: 1 część płatków na 5 części wódki. Odstawić do naciągnięcia na 14 dni w ciemne miejsce, często wstrząsać słojem. Stosować na czczo po 30-40 kropli kilka razy dziennie jako środek wykrztuśny i obniżający gorączkę.



Syrop z buraka

2 średniej wielkości buraki zetrzeć na tarce, dodać 2-3 łyżeczki miodu, zmieszać. Gotować na wolnym ogniu około 20 minut, potem schłodzić. Podawać dzieciom kilka razy dziennie łyżeczkę syropu, dorosłym po łyżce stołowej. Działa wykrztuśnie, pomocny przy przeziębieniach i grypie, leczy anginę i stany zapalne gardła.



Doskonałym remedium na różnego rodzaju infekcje i przeziębienia jest dzika róża.
Jej owoc zawiera 10 razy więcej witaminy C niż czarna porzeczka. Jest idealna na przeziębienie, katar, grypę, infekcje a nawet choroby stawów. Wzmacnia i zwiększa odporność. Pektyny działają moczopędnie, a kwasy pobudzają wydzielanie soków żołądkowych. 
Przygotowanie naparu z owoców dzikiej róży. 





Po zebraniu dojrzałych owoców, rozdrabniamy je i suszymy. Przechowujemy w pojemniku szczelnie zamkniętym, najlepiej szklanym. W razie potrzeby używamy 2,5 rozdrobnionych owoców (suszonych) na szklankę wrzątku. Zostawiamy pod przykryciem na około 10 minut. Przecedzamy i pijemy 3-4 razy dziennie. 

     Innym, znanym super środkiem stosowanym w leczeniu kaszlu, grypy i przeziębienia jest owoc i liść maliny. Spożywana czy to w postaci syropu, ziółek czy innych przetworów, ma doskonałe działanie przeciwzapalne, obniża gorączkę i wzmacnia organizm.
Zawiera:

  • witaminy: C, E, B1, B6, B12,
  • magnez,
  • wapń,
  • żelazo,
  • kwas salicylowy.                                                                                                                                                                                Maliny najczęściej przygotowuje się w postaci gęstego syropu składającego się ze świeżych owoców, przesypywanych cukrem; po kilku dniach, gdy owoce puszczą sok, całość pasteryzować przez 15 minut w słoiku. Można przesmażyć a następnie przełożyć gorący produkt do słoika i szczelnie zakręcić. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz