sobota, 3 stycznia 2015

Wypadanie włosów

Mikstura na porost włosów, jak i również p/łupieżowa i p/łojotokowa:

6 łyżek nalewki z miłorzębu japońskiego

5 amp. Biostyminy
1/2 buteleczki soku z pokrzyw ( z opakowania 100g)
10 łyżek nalewki z szałwii lekarskiej
5 łyżek nalewki z żeńszenia

Wszystkie składniki zmieszać, wlać do butelki. Po 2 dniach już można stosować wcierając uzyskany płyn do wcierania głowy, dobrze masując. Dobrze jest stosować na noc. Mikstura pobudza porost włosów i wzmacnia cebulki włosowe, poprawia krążenie skóry głowy, leczy łysienie, likwiduje łupież i łojotokowe zapalenie skóry głowy. Stosować tak długo jak to jest konieczne.

                                                                             




Mikstura zapobiegająca łysieniu:

5 łyżek suszu z korzenia rzepaku, zalać w słoiku z połową szklanki koniaku i odstawić na 2 tygodnie. w ciepłym miejscu. Potem odcedzić przez gazę (dokładnie wycisnąć), dodać świeżo wyciśnięty sok z cebuli w ilości 1/2 szklanki. Wcierać w skórę głowy. Mikstura zapobiega również przetłuszczaniu się włosów. 



Mikstura przeciwłupieżowa i przeciwłojotokowa.

2 łyżki suszonych, sproszkowanych kłączy tataraku
3 łyżki suszonych korzeni łopianu                             
2 łyżki suszonych liści pokrzyw 
Powyższe składniki zmieszać i zalać w słoiku szklanką czystej wódki.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku, w ciemnym pomieszczeniu przez 2 tygodnie.
Potem przecedzić i zlać do butelki z ciemnego szkła. Smarować
 skórę głowy.


Łysienie plackowate

Nalewka do smarowania głowy:

1.Liść pokrzywy 3 łyżki stołowe
2.Liść brzozy   3 łyżki stołowe
3.45-50% Spirytus vini 3/4 litra.

Liście pokrzywy i liście brzozy zalać rozcieńczonym spirytusem (95% rozcieńczony pół na pół z wodą). Odstawić na 10 dni. Potem przecedzić. Co drugi dzień nacierać włosy i skórę głowy tą nalewką 9 razy.

Mieszanka ziołowa do picia zabezpieczająca przed łysieniem wg. Ojca Cz. A. Klimuszki

1. Liść brzozy (Fol. Betulae)
2. Liść pokrzywy (Fol.Urticae)
3. Ziele krwawnika (Hb. Millefolli)
4. Ziele przywrotnika (Hb. Alchemillae)
5. Ziele skrzypu (Hb. Equiseti)
6. Ziele tymianku (Hb. Thymi)
7. Korzeń żywokostu  (Rad Symphyti)
8. Korzeń Łopianu (Rad. Bardanae)
9. Kłącze tataraku (Rhiz. Calami)
10. Kłącze perzu (Rhiz. Agropyri)
11. Ziele bratka/fiołka trojbarwnego (Hb. Violae tricolor.)

Ww. składniki zmieszać w równych ilościach (po 50,0), pić 2 x dziennie po szklance, 20 minut przed jedzeniem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz