Mieszanka ziołowa Ojców Bonifratrów:
1. liść pokrzywy 50g
2. owoc róży 50g
3. liść czarnej porzeczki 25g
4. koszyczek rumianku 25g5. korzeń mniszka 25g
6. korzeń arcydzięgla 25g
7. kłącze perzu 25g
8. ziele tysięcznika 10 g
Zmieszać składniki; 1 łyżeczkę mieszanki na szklankę wrzątku, naparzać pod przykryciem 20 minut, przecedzić. Pić gorące 2-3 razy dziennie po jedzeniu.
Oprócz tego:
Pić świeże soki z buraków czerwonych i marchwi.
Pić nalewkę z pokrzywy.
Spożywać dużo pokarmów zawierających białko.
Nalewka z pokrzyw:
200 g świeżych pokrzyw (zebranych w maju), drobno posiekać i zalać spirytusem rozcieńczonym (45%), odstawić w ciemnym miejscu na 10 dni. Potem zlać do butelki z ciemnego szkła, zażywać przed snem od 20-25 ml. Można zażywać do 2x dziennie, jednak z względu na zawartość alkoholu, kierowcom zaleca się ostrożność (!)
1 kopiastą łyżeczkę (od herbaty) pokrzyw zalać 1/4 litra wody wrzącej pozostawić chwilę pod przykryciem, pić przestudzoną 2x dziennie.
Kiszone buraki
Buraki są znakomitym naturalnym lekarstwem w zwalczaniu anemii. Zawierają: wapń, potas, magnez, żelazo i fosfor, poza tym A, C, E, K, PP i witaminy z grupy B. Kiszone buraki poddane fermentacji posiadają szczepy bakterii pomocne w zwalczaniu grzybic i zachowaniu/przywróceniu prawidłowej flory bakteryjnej. Można spożywać je na wiele sposobów; kiszone buraki i sok są smaczne i zdrowe.
Burak to środek na rozmaite dolegliwości, począwszy od przeziębień po zmiany nowotworowe; leczy owrzodzenia przewodu pokarmowego, także regeneruje wątrobę i perystaltykę jelit, poprawia funkcje woreczka żółciowego. Gotowane lub pieczone buraki stosuje się w dolegliwościach żołądka i jelit, w zaparciach, także w kuracjach odchudzających.
Buraki są bogatym źródłem związków zwanych nitratami (azotany), które według najnowszych badań wpływają na zwiększenie energii i wytrzymałości u sportowców.
Innym sprawdzonym warzywem stosowanym przy anemii jest syrop z korzenia chrzanu.
Przepis na Syrop z chrzanu
- 200 g świeżo startego chrzanu
- 1 szklanka chłodnej, przegotowanej wody
- 200 g miodu lipowego (lub innego)
- 4 łyżki soku z cytryn
Wykonanie. Chrzan zalewamy wodą, dodajemy miód i sok z cytryny, a następnie blendujemy na papkę. Papkę wyłożyć na gazę, odsączyć miksturę. I gotowe. Jednak uwaga, syrop będzie ostry w smaku i należy go pić po rozcieńczeniu, nigdy na pusty żołądek.
Dawkowanie: 1 łyżka 3-4 razy dziennie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz