czwartek, 26 czerwca 2014

Spadek odporności, brak apetytu.

Winko aloesowe:


500 g mielonego aloesu (co najmniej 3-letni), przed użyciem nie podlewać przez około 5 dni.
500 miodu
500 czerwonego wina (16-19%)

Mięsiste liście zmiksować razem z miodem i winem, odłożyć w słoju z ciemnego szkła (najlepiej brązowego) w ciemnym i chłodnym miejscu.
Po tym czasie nalewka zdatna jest do picia. Stosować 3 x dziennie na godzinę przed jedzeniem 1 łyżeczkę od herbaty (5-7 dni), potem 3x1 łyżkę stołową na godzinę przed jedzeniem.
Okres leczenia powinien trwać około 2-3 tygodni.

                                                   




Bardzo dobrze w przypadku osłabienia i braku odporności sprawdza się sok z buraka ćwikłowego. Buraki zawierają kwas foliowy, błonnik i szereg witamin. 
Najprostszy przepis na sok z buraka , to: obrany ze skórki burak kroimy na ćwiartki, miksujemy blenderem lub w sokowirówce. Dodajemy według uznania: dwa jabłka, bądź marchew (kilka sztuk); można doprawić sokiem z cytryny lub pomarańczy. Na koniec uzyskany sok rozcieńczyć wodą.

Przepis na sok z buraka:

Do blendera wlewamy dwie szklanki wody i nastawiamy na miksowanie po czym dodajemy pokrojone w drobniejsze części buraki i jabłka. Pod koniec miksowania wrzucamy sól i majeranek. Całość wylewamy na drobniutkie metalowe sito i odcedzamy „przemieszując” zmiksowaną masę łyżką.
Sok z buraka musi być rozcieńczony wodą. Inaczej jego silne działanie zasadotwórcze mogłoby spowodować nudności.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz