niedziela, 20 lipca 2025

HIPERCHOLESTEROLEMIA

 

Czosnek/Fot. J.Smak
Hipercholesterolemia czyli stan podwyższonego cholesterolu we krwi jest bardzo niebezpiecznym zaburzeniem gospodarki lipidowej w organizmie. Prowadzi do wielu poważnych chorób. Wyróżnia się dwa rodzaje cholesterolu: LDL (tzw. zły cholesterol) i dobry czyli HDL. 
Czosnek jest starym, znanym wśród medycyny ludowej doskonałym środkiem przeciwcholesterolowym. Niszczy pasożyty, wirusy, grzyby, obniża ciśnienie, dezynfekuje i utrudnia powstawanie nowotworów. Czosnek jest naturalnym antybiotykiem o dużej siłę działania, jednocześnie nieszkodliwy dla organizmu, bez problemu wydała się z organizmu ludzkiego  przez płuca, nerki, skórę, gruczoły mleczne. 

Nalewka czosnkowa:
100 g obranych i drobno pokrojonych ząbków czosnku,zalewamy 200g czystej wódki i odstawiamy na 7 dni. Nalewkę przyjmuje się przed posiłkami, 3-4 x dziennie po 20 kropli. 



Innym znanym surowcem stosowanym w leczeniu nadciśnienia i miażdżycy jest wiesiołek dwuletni. Niszczy ,,zły" cholesterol i obniża ciśnienie krwi. W profilaktyce i leczeniu podwyższonego cholesterolu, nadciśnienia tętniczego, miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego stosuje się olej z wiesiołka pod różnymi postaciami (kapsułki, olej płynny, zmielone nasiona). 

Dobrze jest oprócz diety pić mieszankę ziołową o składzie np.:
1. ziele jemioły (Hb.Visci) -50.0 g
2. kwiat głogu (Infl. Crataegi) - 20.0 g
3. ziele rdestu ptasiego (Hb.Polygoni Avicul.) - 20.0 g.
4.ziele dziurawca (Hb.Hyperici) - 20.0 g.
5.ziele nawłoci (Hb. Solidaginis)
6.ziele krwawnika ( Hb.Millefolli) - 20.0 g
7.koszyczku rumianku ( Anth. Chamomillae) - 20.0 g

Łyżkę mieszanki ziół zalać 1 szklanką wrzącej wody, nakryć, gotować 3 minuty, odstawić  na 15 minut, przecedzić. Pić w postaci ciepłej herbatki  3 x dziennie na 10 minut przed jedzeniem. 
Przy cholesterolemii należy wystrzegać się tłuszczów zwierzęcych a wzbogacić dietę tłuszczami ryb. Tłuszcz ryb zawarty w trasie obniża zawartość cholesterolu we krwi. Warto więc jeść ryby, szczególnie morskie. Z olejów roślinnych najlepiej spożywać sojowy, słonecznikowy i oliwę z oliwek. 



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz