niedziela, 26 marca 2023

Cukrzyca

 

Morwa biała


Znanym i powszechnie stosowanym zielem w obniżaniu poziomu glukozy we krwi  jest naowocnia fasoli. Strąki fasoli wykazują działanie moczopędne, mogą być używane w leczeniu obrzęków, chorobach nerek ze zmniejszonym wydalaniem moczu, kamicy moczowej, zwłaszcza fosforanowej, naowocnia fasoli obniża poziom cukru we krwi, zwłaszcza w początkowych okresach cukrzycy. Strąki fasoli mogą z powodzeniem uzupełniać inne leki przeciwcukrzycowe, a z czasem doprowadzić do zmniejszenia dawek tych leków.

Sposób użycia : 1-2 łyżkę rozdrobnionych strąków zalać 2 szklankami ciepłej wody i powoli podgrzewać aż do zagotowania. Gotować przez 3 minuty. Odstawić na 15 min, pić 2 razy dziennie pomiędzy posiłkami.

Innym zielem stosowanym przy podwyższonym poziomie glukozy, jest Morwa biała (na zdjęciu); stosowana w postaci herbatek lub tabletek ogranicza wchłanianie cukrów prostych. Z tego powodu, sprawdza się jako naturalny środek na odchudzanie. Morwa biała wykazuje działanie przeciwutleniające, antybakteryjne, przeciwwirusowe i detoksykacyjne. Chińczycy  liście morwy białej stosowali m.in. do obniżania wysokiego ciśnienia, a także wysokich wskazań cholesterolu.

Herbatka z morwy białej: 2 łyżeczki liścia morwy białej (2 g) zalać 1 filiżanką wrzącej wody (150 ml). Naparzać pod przykryciem ok. 10 min. Pić 2 razy dziennie po 1 filiżance naparu najlepiej 30 minut posiłkiem.

Wiosną do obniżenia poziomu glukozy można stosować także kwiaty forsycji. Obniżają one poziom glukozy we krwi i przyspieszają wchłanianie składników pokarmowych, wydzielanie soków żołądkowych i śluzu. Forsycja podnosi odporność organizmu, uszczelniając i uelastyczniając naczynia krwionośne. Wykazuje też działanie rozkurczowe, uspokajające i antyalergiczne. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz